Onderwerpen > Juridisch > Altijd een persoonlijk spreekuurcontact met de verzekeringsarts?

Altijd een persoonlijk spreekuurcontact met de verzekeringsarts?

03 augustus 2023 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

Sinds de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in de zomer van 2021 geldt als uitgangspunt dat in ieder geval ofwel bij het primaire WIA-besluit of in bezwaar een verzekerde door een geregistreerde verzekeringsarts moet worden gezien (zie ECLI:NL:CRVB:2021:1491). Maar is dat ook het geval als er een loonsanctie is opgelegd op medische gronden?

Daar heeft de Centrale Raad van Beroep op 21 juni jl. een uitspraak gedaan (ECLI:NL:CRVB:2023:1138). In deze zaak vindt de (schadelast dragende) werkgever dat de verzekeringsarts in het kader van een opgelegde loonsanctie in bezwaar een spreekuurcontact had moeten plaatsvinden tussen de verzekeringsarts B&B van het UWV en de werknemer. Het UWV had namelijk een loonsanctie opgelegd aan de werkgever, omdat de bedrijfsarts de resterende functionele mogelijkheden van de arbeidsongeschikte werknemer niet goed had ingeschat en daardoor re-integratiekansen zijn gemist. 

De rechtbank heeft het beroep van de werkgever gegrond verklaard en heeft geoordeeld dat het UWV geen loonsanctie mocht opleggen, omdat het UWV een onzorgvuldig medisch onderzoek heeft verricht, door zonder motivering van de verzekeringsarts B&B de werknemer in bezwaar niet op een spreekuur heeft gezien, terwijl volgens de rechtbank een spreekuur met een geregistreerd verzekeringsarts was vereist.

Wat vindt de Raad daarvan?

De Raad stelt voorop dat in de uitspraak van 16 december 2022 reeds is geoordeeld dat van een verzekeringsgeneeskundige beoordeling van het re-integratieverslag in het kader van het opleggen van een loonsanctie, anders dan het geval is bij verzekeringsgeneeskundige beoordelingen in het kader van een op grond van de Wet WIA verrichte arbeidsongeschiktheidsbeoordeling. Er kan volgens de Raad niet worden gezegd dat deze niet voldoet aan de daaraan te stellen kwaliteitseisen om de enkele reden dat het onderzoek is verricht door een verzekeringsarts in opleiding. Dit geldt evenzeer in deze zaak, waarin een verzekeringsarts in opleiding van het UWV de werknemer op een spreekuur heeft gezien en vervolgens een rapport heeft opgesteld dat is voorzien van een digitaal contraseign van een geregistreerde verzekeringsarts. De omstandigheid dat de arts een FML heeft opgesteld in verband met zijn van de bedrijfsarts afwijkend oordeel over de belastbaarheid van de werknemer, maakt dit niet anders, omdat het nog steeds gaat om een beoordeling van de re-integratie-inspanningen van de werkgever en niet om een claimbeoordeling op grond van het Schattingsbesluit.

Kortom: aan de beoordeling van de re-integratie inspanningen van een werkgever door het UWV, worden andere zorgvuldigheidseisen gesteld dan aan een claimbeoordeling o.g.v. de Wet WIA. Dat oordeel is misschien wel bijzonder te noemen, want het gaat immers om een belastend besluit bij een loonsanctie, waar – volgens vaste rechtspraak van de Raad – zware motiveringseisen worden gesteld…

Meer lezen over wanneer een spreekuurcontact verplicht is? https://maok.nl/juridisch/spreekuurcontact-verzekeringsarts/

Gerelateerde artikelen